gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.10.2010 Greenhorni nám seslali celkem krásné CD (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Titulek je parafrází na název zatím posledního CD Greenhornů Bůh mi seslal krásný ráno. Úplně se opičit po názvu nejde, několik výhrad a nedotažeností tam přeci jen je, ale v celkovém kontextu naší country se jedná o album pestré, hravé a vcelku i vtipné. Hlavně tu pestrost bych zdůraznil, a doufám, že je výsledkem vzájemného respektu a přátelského vymezení jednotlivých názorových proudů v kapele a ne obrazem nějakého boje.

Honza Vyčítal moudře (ale možná i trošku vynuceně) ustupuje z vrcholových pozic v kapele, alespoň co se týče vnější prezentace, ale stejně moudře si ponechává svou parketu, která jej fascinuje v posledních dvaceti letech – prolínání swingu a country a svou celoživotní textařskou náplň – zhudebňované příběhy, vyprávěné svižně, s vtipem a bez sentimentu. Taková je na desce třeba titulní píseň, odpichující se od titulu Sunday morning coming down a její české verze Nedělní ráno P. Bobka. Překvapivě vysloveně hitová a původní Patrona z války z jeho pera není, ale jako by byla. To je pocta pro autory M. Procházku a J. Marečka. Jakoby prohloubení swingové orientace je na desce třeba píseň Hodné štěně M. Ducháče a J. Wericha, naopak Patrona z války je spojovacím můstkem k druhé, modernější části desky, reprezentované zpěvem Medarda Konopíka nebo J. Panschaba a často převzatými tituly (Léto v Kalifornii – M. Haggard nebo Chlapům nesluší pláč - B. Owens). Ale i původní tvorba si s tou převzatou v ničem nezadá – List z kalendáře nebo Je čas jít spát jsou toho důkazem. Z dalších „výletů“ je třeba zmínit originální cajoon - po hudební a pěvecké stránce dílo Medarda Konopíka, zcela tématicky výstižný text připojil J. Vyčítal.

Výsledkem je deska nenudící a pestrá a co hlavně, snesitelná i pro ty, kterým třeba některá specifika (např. výslovnostní) frontmana Greenhornů úplně nesednou (kéž by to tak udělal např. i P. Linhart). Na desce účinkují i hosté, zjevně kamarádi Greenhornů: P. Bratský, Wabi Daněk a další. Jakkoliv najdeme některá místa s rychle napsanými aranžemi a ještě rychleji nazkoušeným provedením, celkový dojem z desky je, že se podařilo navázat na vývoj country kdesi na konci sedmdesátých let, než se z ní v USA stal střední proud a u nás se začala zakopávat na dobytých pozicích. A to je docela významné hudební sdělení i pro jiné autory.


Greenhorns - Bůh mi seslal krásný ráno
Greenhorns: Bůh mi seslal krásný ráno
Vydavatel: Multisonic
Vydáno: 2009
Hodnocení desky: 5,60/10
Seznam písní: Bůh mi seslal krásný ráno (Sunday Morning Coming Down) • California blues (California Blues) • Chlapům nesluší moc pláč (Crying Time) • Hodné štěně • Beale Street Blues • Nikdy nevěř happyendům • List z kalendáře • Kdy je čas jít spát • Dívka ze severní země (Girl From Northern Country) • Prázdná pláž • U konce • Patrona z války • Jsem věčně smutnej (Man of Constant Sorrow) • Kolikrát už • Věci se mění (Things Have Changed)
Co o albu napsal Miloš Keller: "Grýnhorni nám seslali krásné CD" (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
babka   |88.101.243.xxx |29.10.2010 11:39:55
Honzo, je mi líto, chci svého Kellera.
MK   |212.71.128.xxx |31.10.2010 21:53:58
Nidky jsem nebyl váš, babko.
babka   |88.101.243.xxx |01.11.2010 08:51:08
Že ne? Holt to bude potřeba dokázat.
MK   |193.179.126.xxx |01.11.2010 11:42:49
To by vás dost bolelo, babko.
babka   |88.101.243.xxx |01.11.2010 14:49:36
Já jsem jednoznačně pro předcházení bolesti, než pro pocit štěstí, protože přešla, není-li ovšem důležitým indikátorem fyziologického stavu.
emu  - cd celkem krásné   |85.71.91.xxx |31.10.2010 20:53:04
Miloši, proboha, proberte se a zkuste zapátrat po současné country. Pak určitě nebudete psát o navazování „na vývoj country kdesi na konci sedmdesátých let, než se z ní v USA stal střední proud“. Nic ve zlém, ale rýpnout si musím ;-)
CD Greenhornů je ale v každém případě příjemným překvapením a přináší několik velmi povedených nahrávek (Jsem věčně smutnej, Věci se mění,...).
MK   |212.71.128.xxx |31.10.2010 21:53:12
Vysvětlím - navazování na aktuální country, která se hraje nyní v USA se našim místním muzikantům, až na jedinou výjimku, nedaří. I mimo jiné právě proto, že tam už country plní úlohu středního proudu (který koncem sedmdesátek v USA umřel) a už vůbec není onou country z rančů, prérií, hor a venkova, jakou byla, když jí objevili tuzemští hudebníci. Je to městská hudba. Na tomto CD se podařilo navázat alespoň tam, kde se čas pro naši country zastavil.
davy   |Registered |31.10.2010 22:29:31
Neumřel král středního proudu M. Jackson loni?
MK   |193.179.126.xxx |01.11.2010 11:42:16
Hm, Davy. Tak jednak to byl král popu, jednak se pro zajímavost podívejte, kdo v USA prodává dlouhodobě nejvíce desek a z jakého je žánru a jednak hudební smrt MJ se datuje cca 15 let před smrt klinickou. Davy, držte se prosím svého kopyta.
Black Bart the P08   |88.101.238.xxx |01.11.2010 14:35:17
Pop je totéž, co střední proud.
MK   |193.179.126.xxx |01.11.2010 16:04:20
Není
davy   |Registered |01.11.2010 15:42:18
Kdybych se pouze držel svého kopyta, tak se nedozvím, jak MJ zapadá do této teorie. Kromě toho mám dotaz: ta jediná výjimka je Blueground, Maracas, P. Kocman nebo někdo úplně jiný? A na závěr upozorňuji, že v příspěvku chybí hodnocení příslušného CD.
MK   |193.179.126.xxx |01.11.2010 16:06:30
CD holt ještě nebylo hodnoceno body. MJ do této teorie nezapadá vůbec, já ho sem ostatně nezatáh. Jinak ve vašem výběru máte správný tip, davy, proto říkám, držte se této oblasti a nepouštějte se do nejistých středních proudů
davy   |Registered |07.11.2010 23:09:10
Tohle samozřejmě nepíšu z pozice odborníka, ale z pozice člověka, který někdy v letech 1993-1995 byl v práci nucen poslouchat různá komerční rádia. A když na to vzpomínám, tak mám pocit, že ten americký střední proud buďto neumřel, anebo přinejmenším zázračně vstal z mrtvých.
Že se country nějakým způsobem střednímu proudu přizpůsobovala a občas i přibližovala, to je samozřejmě pravda a bylo to i dřív, jak níže uvádí emu.
emu   |85.71.91.xxx |01.11.2010 20:22:14
Dobrá, pokusím se být trochu konkrétnější a uvedu alespoň několik jmen, která pro mě představují aktuální country: Avett Brothers, Brad Paisley, BR 5-49, Buddy & Julie Miller, Calexico, Carrie Rodriguez, David Rawlings, Dierks Bentley, Eilen Jewell, Felice Brothers, Gillian Welch, Gretchen Wilson, Hank III, Jacob Jones, Jamey Johnson, John Mellencamp, Justin Townes Earle, Lambchop, Laura Cantrell, Kasey Chambers, Kathleen Edwards, Low Anthem, Lucinda Williams, Miranda Lambert, Neko Case, Old97's, Patty Griffin, Robert Plant, Rosanne Cash, Ryan Bingham, Sarah Jarosz, Shooter Jennings, Tift Merritt, Tom Russell, Zac Brown Band... A samozřejmě i veteráni Willie, Merle a další a další.

Souhlasím s tím, že country je městská hudba, ale takhle už to je víc než půl století. Old-time music, muzika string bandů či klasický bluegrass, tedy ryzí muzika "hor a venkova", je přeci jenom něco trochu jiného. Je to muzika nádherná, zažívá pozoruhodnou a zaslouženou renezanci, ale tady se nebavíme o ní, nýbrž o "country“. (I když musím přiznat, že mnozí muzikanti, které jsem uvedl, z těchto žánrů tu více tu méně čerpají.)

Taky mi nepřijde úplně přesné zmiňovat konec 70. let jako období, po kterém se z country stal střední proud. To se přeci dělo i dříve a ten hlavní nápor přišel až v letech devadesátých a trvá a sílí dodnes. Jenomže country existuje i mimo žebříčky Billboardu a rozhodně neživoří.

Víceméně souhlasím s tím, že u nás až na pár výjimek (davy některé uvádí), vývoj žánru ustrnul.
MK   |193.179.126.xxx |02.11.2010 11:58:46
emu: Souhlas s výčtem. (A otázka - co z toho zná český posluchač, co se mu líbí a co je v české verzi?) A velmi správně poznamenáno, že je rozdíl mezi country a country hitparádovou.
Navazování na 70tky a živoření bylo v články vztahováno k tuzemsku, nikoliv k USA.
gerlant  - Nesouhlas s recenzí   |160.218.43.xxx |01.11.2010 15:48:53
Pro mě jedno z nejhorších alb, které jsem v posledních letech slyšel. Než tohle v české country, to raději nic. Pravda, je to už skoro rok, co jsem to poslouchal, ale v době, kdy moje uši trpěly akutním nedostatkem country a přesto jsem z toho byl poměrně znechucen:
http://www.gerlant.cz/index.php?clanek=Zachrani_ce ...
davy   |Registered |01.11.2010 20:44:37
Mně se tam některé písničky líbily, ale textařský souboj "Vyčítal versus ostatní textaři podílející se na CD" vyzněl jednoznačně vítězně pro ty ostatní. Zajímalo by mě, jestli Panschab zase někdy nezkusí napsat nějaké reggae jako v dávných časech Průdušek. Tehdy to byla skvělá a vtipná inovace bluegrassu, většinou smrtelně vážného.
Tomáš Pohl   |78.102.52.xxx |02.11.2010 08:34:34
Honzy Vyčítala jsem si vždy velmi vážil. V pléjádě textů stylu folk a country, který v podstatě v sedmdesátých létech minulého století nahradil bigbít, patřily jeho texty k pečlivě vybraným převzatým písním ke špičce. HV je mistrem dlouhých příběhů, byť jednoduchá Rovnou zůstane písní, kterou zná každý. Po roce 1989 se mu velmi povedly písně o II. světové válce, v podstatě mistrné zkratky dějin, například píseň k oslavě št. kap. Morávka, jednoho z největších hrdinů tohoto národa či píseň o parašutistech, zabitých v kryptě v Resslově ulici. HV si vždy držel ksicht a nesmíme zapomínat na jeho karikatury s cigárem v dolním retu, které jsem miloval. Přes problémy se zdravíčkem, hozeným lanům jeho hlavním hvězdám z Greenhornů, je tu HV stále a hraje a natáčí. HV je legenda se všemi klady a zápory, kdy převažují klady. Takže i tuto novinku si rád poslechnu.
P.S. Emu- nechtěl (a) byste něco o žánru napsat, rád bych si to přečetl, byť pro am. country nějak nehořím ?
Viktor Janeba   |90.179.0.xxx |02.11.2010 19:49:08
Jojo, Battledress. Jeden z nejlepších textů, co jsem kdy slyšel... z verze, kterou zpívá Křesťan, mi vždy lezl mráz po zádech.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Září 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
1617181922
2329
      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection refused in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00