gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.11.2010 Studna objevná (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Studna neobjevená 1 se jmenuje kompilační výběr, který sestavil Martin Hejnák. Nevím, jestli jej potěším, ale tohle je prostě to nejlepší, co od něj znám a moc bych chtěl, aby v této produkční práci pokračoval. Zcela nezištně tak totiž vykonává velký díl práce pro propagaci této části folkové scény. Vložit pak CD do přehrávače v rádiu je pak už ten nejmenší díl cesty interpreta k posluchači a já to v mnoha případech rád udělám.

CD obsahuje 26 písniček sedmnácti spíše neznámých (je to i v podtitulu) interpretů, nejznámějšími (alespoň pro mě) tam jsou Martin Rous, Quaoar, Romana Sulčíková a hostující Honza Řepka. Síla a význam tohoto CD nespočívá ve výkonech jednotlivých interpretů, ale právě v tom, že jsou takto přehledně a reprezentativně pohromadě. Každý z nich jistě vybral pro CD svou nejlepší píseň, a ta může vyniknout jak sama o sobě pro své kvality, tak i v kontextu těch ostatních. Interpret se dostane na CD a nemusí se vyčerpávat tvorbou materiálu na 40-60 minut, která obvykle nemilosrdně odhalí jeho slabiny a pošle ke dnu i ev. silnou píseň. A tak si posluchač zapamatuje jednotlivé účinkující z té jejich lepší stránky – prostě účast jednou či dvěma písněmi v takovéto kompilaci je pro interpreta přínosnější, než jeho vlastní, v potu celého těla vytvořené CD.

Jakkoliv jsem napsal, že síla CD je v celku, přeci jen alespoň stručně naznačím, co vás čeká – seznámení se současnou nejmladší (z hlediska působení v médiích) nejen folkovou, ale i neorockovou scénou. Kromě výše zmiňovaných interpretů, kteří již něco za sebou mají, bych obrátil pozornost třeba na Petra Mašína, skupinu To není jen tak, nebo Il Colori. Ale ani interpereti v druhé polovině desky, zastoupení jednou písničkou a inklinující spíše k alternativě, vás neurazí (Emokluk, The Binkys nebo Sonja). Samozřejmě, že by se v řadě případů daly pitvat nepřesné tóny, obrácené přízvuky, textové banality a podobně, a většině interpretů bych samostatné CD nedoporučoval, ale velký pokrok se skládá právě z takovýchto malých jedno či dvojpísničkových krůčků, třeba na takovýchto kompilacích. CD by prostě nemělo chybět v diskotéce každého, kdo rád objevuje nové v muzice a přitom neztrácí soudnost, neupadá do nekritického nadšení a zná limity svoje i interpretů. Takový člověk bývá po dvouhodinové sólo masáži začínajícího folkaře odrovnán a na dalšího už nemá ani chuť, ani čas. Ze 74 minut tohoto CD bude ale spokojen a obohacen v míře přesně přiměřené a CD splní účel pro něj i pro zúčastněné interprety.

PS: CD se přesně jmenuje Studna neobjevená 1, což skýtá naději, že bude i dvojka.

PPS: Dal jsem mu 9 bodů z 10 – pro význam celku, nikoliv detailů.


Různí - Studna neobjevená 1
Různí: Studna neobjevená 1
Vydavatel: Martin Hejnák
Vydáno: 2010
Hodnocení desky: 5,75/10
Seznam písní: Martin Rous - Dyndy • Martin Rous - Kaluže • Martin Rous - Kytára • Martin Rous - Gotika • Petr Mašín - Být sví • Petr Mašín - Pápa • To není jen tak - Amnestovaný • To není jen tak - Déšť • To není jen tak - Píseň slunečné soboty • IL Colori - Satori • IL Colori - Něco se ve mně děje • Padede - Svatej grál • Quaoar - Schody v písku • Quaoar - Labutě • R. OneCzech - Pivíčko • R. OneCzech - P(l)íseň • Lukáš L. Valenta - Mnichovská • Václav Pumr - Starý dům • Adam Kopřiva - Světlo a tma • Tamara Nathová - Zdánlivě je ticho (V Evropský unii) • The Binkys - Nechci • The Emokluk - Ukolébavka • Romana Sulčíková - Tanečnice • Martin Hejnák - Krvácení • Sonja d-moll Brunn - Balada o Marsovi a Xaye (Biančina píseň) • Speciální host projektu Jan Řepka - Čistý byl svět
Co o albu napsal Miloš Keller: "Reprezentativní výběr jako celek. Velebím editora, tímhle by mohl odčinit škody , které na folku dosud napáchal." (9 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


 

 


Sdílet na...
Kam dál?

» Čarohraní aneb Cesta ke kořenům někdy nemusí být jednoduchá (Lucie Endlicherová)

» Písničkáři dali do placu kolečko (Vladimír Šaolín Konopas)

» Experimenty (Miloš Keller)

» Tři kompilace (Miloš Keller)

» Dvakrát do téže Studny neskočíš (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
babka   |88.101.243.xxx |09.11.2010 13:24:16
Aha, takže kvalitní řemeslo, žádný hit, to budou interpreti nadšený.
Sonja   |79.98.72.xxx |10.11.2010 22:29:43
Ta recenze mě vyloženě potěšila, protože za tím stojí i velký kus práce, co se organizace týče. Byla nutná spolupráce a komunikace mezi Martinem a písničkáři. A poslání této desky je všem jasné :)
Na druhou stranu si myslím, že Martin Hejnák žádné škody folku nenapáchal. Je prostě svůj a má nenapodobitelný styl hry na kytaru a vskutku nezapomenutelný hlas. A někdo na jeho psychoskladby prostě nedá dopustit :)
Kuba Horák   |Registered |11.11.2010 10:52:22
Souhlasím, Sonjo. To, že se Martin možná vymiká vkusu klasického posluchače (možná trochu nešťastný termín) folkové hudby, neznamená, že je horší. Je prostě svůj.
MK   |193.179.126.xxx |11.11.2010 14:09:47
vymyká.
čtenář-ka  - ...   |193.85.177.xxx |13.11.2010 22:07:06
Takový výběr je myslím zakaždé skvělý nápad, stejně jako živá hraní v tomhle duchu. Jinak nevím, kde je možno slyšet dvouhodinové sólo začínajícího muzikanta, neměla jsem asi ještě tu čest... díky za recenzi.
babka   |88.101.243.xxx |11.11.2010 09:08:01
Je-li obsah tak lahodící jako obal, stojí za to popátrat po nákladu a prodejní síti, dřív než vás recenzent odradí.
Houbák   |SAdministrator |11.11.2010 09:30:32
Všechny potřebné informace o dostupnosti CD jsou zde: http://bandzone.cz/fan/studnaneobjevena
Sonja   |79.98.72.xxx |16.11.2010 00:50:09
Já si myslím, že největší kouzlo této desky tkví v tom, že je tak různorodé. Každý interpret = originál, který má svůj vlastní styl. A je jich tam sedmnáct. Každý posluchač si na tom najde to své. Někomu se může líbit disharmonický Martin Hejnák. Jiné zaujme Tamara Nathová se svým rockovým hlasem. A někdo se pobaví při poslechu R.OneCzecha :) Tohle album taky s sebou nese určité poselství, a to jest, že se najdou stále mladí lidé, kteří rádi skládají písničky. I když se asi málokterá z nich bude hrát u táboráku :) Já osobně bych si u něj hrála akorát písničky od R.OneCzecha :)
Martin Hejnák  - recenze   |90.176.142.xxx |12.11.2010 12:40:29
Srdečně zdravím, jako vydavatel výše uvedeného sampleru se musím upřímně přiznat, že jsem touto recenzí naprosto zaskočen a moc mile překvapen. Byl jsem předem duševně připravený na hodnocení 2* z 10 a komentář typu: "Lépe se v té Studně utopit než si ji do přehráveče strčit". Jsem rád, pokud přes všechny umělecké nedostatky, které kompilace skýtá, poslouží zúčastněným muzikantům jako prezentace jejich tvorby v médiích a alespoň trochu tak otevře cestu k případným posluchačům. Jinak si osobně myslím, že veškeré škody, které jsem dosud napáchal jsou neodčinitelné. Pěkný den všem.
Sonja   |79.98.72.xxx |16.11.2010 00:56:19
Martine, ty pesimisto jeden :) Už se těším na dvojku :) Doufám, že to bude minimálně tak různorodá jako jednička :) A přála bych si, aby vznikla i Studna č. 3. (jak se říká, do třetice všeho dobrého)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Září 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
22
2329
      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection refused in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00