gototop
01.09.2014 Folk dokáže žít sám a bez pomoci (Miloš Keller)    Tisk
Recenze
Před časem jsem psal o desce Folk žije, a moc mě nepřesvědčila. Ani že by folk kdovíjak žil, ani že by to byl kdovíjak oživující počin. Hlavní výhradou a důvodem bylo, že byly na desku použity "dvojky a trojky" z repertoárů zúčastněných. Úplně jiný dojem jsem získal z desky Country Folk Arena, která mapuje středomoravské skupiny. Ukazuje jednak jejich kvalitu, ale i pestrost. Na albu jsou zastoupeny vždy třemi písničkami skupiny Taverna, Domino, A.M.Úlet, Alibaba, Madalen a Silvie Forsyth a kapely si mohly evidentně na desku dát to nejlepší ze svého repertoáru. Taverna přichází s regionální country s přídechem bluegrassu, ale ani folkové fanoušky neurazí. Je na ní hlavně znát praxe. Domino se evidentně chtělo vytáhnout, a tak všechny tři písně jsou doslova "peckami" - krajové Kukulenka a Šenkýřka a spirituál Children Go (známe od Spirituálů jako Děti jdou kam je pošlou) mají koule a odvaz a přitom jsou precizně pojaty a zpracovány. V podobě Domina folk opravdu žije a ještě se i někam vyvíjí. A.M.Úlet přináší vcelku klasiku ze svého repertoáru a trošku doplácí na sousedství s Dominem - ale tak jak Domino ukazuje směry, A.M.Úlet poskytuje folkovou jistotu. Alibaba se s písní Paříš líbila v Bonanze Countryradia, ostatní písničky byly pro rozhlas trošku složité, ale na jevišti určitě účinkují naplno. K Alibabě se budete vracet nejvíce pro niterné pocity z písní. Madalen nabízí na desce trojici písní, které na rozdíl od Taverny oscilují mezi folkem a bluegrassem. Zajímavá poloha, provedení s velkou jistotou. Milou tečkou za celou deskou je anglicky zpívaný repertoár Silvie Forsyth. Ten se blíží v některých okamžicích i mixu popu a country, nebo příjemné softrockové alternativě.
Na střední Moravě folk žije a ve východních Čechách by si měli vzít příklad, jak se takové kompilace dělají. Zatímco další vydání alba Folk žije očekávám s obavami, na další vydání CountryFolk arény se těším.

Různí - Country Folk Arena
Různí: Country Folk Arena
Vydavatel: A.M.Úlet
Vydáno: 2013
Hodnocení desky: 6,88/10
Seznam písní: Taverna - Rád vítám všechny známé • Chtít se vznést • Táta • Domino - Kukulenka • Šenkýřka • Children Go • A.M.Úlet - Kadeřnice • Místa • Teplé koláče • Alibaba - Když byl stvořen Adam • Paříš • Voják z Alama • Madalen - Okolo nás • Větrná • Ta dvě slova • Silvie Forsyth - Stay Friends • At My Mercy • KD
Co o albu napsala Jana Tippmanová: "Záslužná reprezantativní kompilace." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Folk žije i v podobě sólových písničkářů - dostal se mi do ruky projekt Zašití písničkáři, s vtipným sešitým obalem a vcelku informačně vyčerpávajícím bookletem. Najdeme na něm sólová vystoupení interpretů, kteří často hrají nebo hráli i se skupinami. Deska poměrně věrně zobrazuje širokou paletu toho, s čím se můžeme na sólové folkové scéně potkat. Stoprocentní jistotu, zručnost muzikantskou i autorskou přinášejí desítky let hrající interpreti - Tomáš Berka, Luboš Stráník a Michal Bystrov (ten mě s Písní z Jedličkárny pobavil asi nejvíc). Touhu experimentovat, u které se drobné poklesky prominou, nabízejí David Alfík Dewetter, Petr Brousil, nebo Duo Quaoar či T.N.T. No, a nechybí ani kusy, které zní jako prvotiny a které dozrají asi tak na 50. dílu tohoto cyklu (ano, Zašití písničkáři mají být na pokračování) - nicméně i to je kus dnešního folku, abychom si po poslechu předchozích jmenovaných nic nenamlouvali. Deska vznikla evidentně "spontánně", žádnou řízenou snahou folk oživovat, a proto dopadla (i s těmi poklesky) vcelku vyrovnaně a věrně stav českého folku z hlediska  kvality zobrazuje. I tady se na další díl docela těším.

Sdílet na...
Kam dál?

» Jen pro veselé optimisty (Miloš Keller)

» Čarohraní: Moravské kořeny Magic paying (Dušan Trličík)

» Tři kompilace (Miloš Keller)

» Dvakrát do téže Studny neskočíš (Miloš Keller)

» Čarohraní aneb Cesta ke kořenům někdy nemusí být jednoduchá (Lucie Endlicherová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Víťa Troníček  - Co k tomu říci, Miloši...   |78.80.110.xxx |01.09.2014 11:34:23
Country folk arena je skvělý výběr skvělých kapel.

Jen bych rád za východočechy zareagoval na další z tvých výpadů:

Nemáš na sobě květy?
Pavel Rada  - Zase se to Milošovi povedlo   |Registered |01.09.2014 12:43:54
A zase Víťu nastartoval
Víťa Troníček  - :-)   |78.80.110.xxx |01.09.2014 13:24:39
A zase Pavel Rada přispěchal bránit právo na to psát nepostižitelně cokoliv, byť jde přinejmenším o nezdvořilost...
Pavel Rada   |Registered |01.09.2014 14:19:20
Víťo, teď nepokrytě lžeš.
Napsal jsem jen to, že se Milošovi povedlo Tě nastartovat. Najdi tam jediné slovo o něčem jiném.

Mám pocit, že už Ti hrabe a vidíš věci, které neexistují. Ale neboj, to se dá léčit.
Víťa Troníček   |78.80.110.xxx |01.09.2014 22:34:27
Jo, nepokrytě lžu, proto je tam smajlík...
Michal Bystrov  - Jedličkárna   |89.176.112.xxx |01.09.2014 15:53:01
Zdravím,

pardon, že zasahuju na tento web. Jen jsem chtěl poopravit recenzenta (za jehož pochvalu děkuji), že Písničku z Jedličkárny jsem zatím nenapsal. Do budoucna to nevylučuju! Ale zatím jsem složil jen Písničku z Ježkárny, na CD Zašitých písničkářů mylně uvedenou jako Píseň z Ježkárny. Viz mé webové péefko WHISKEY JAM: http://www.michalbystrov.cz/PF_2014.htm
MK   |213.195.200.xxx |01.09.2014 20:17:17
Veliká omluva, smolil jsem to a piplal každé slovo tak dlouho,aby to fungovalo, že už jsem si to po sobě nepřečet. Prosím o prominutí.
Ivan Kurtev  - ...už bylo napsáno a řečeno mnoho.   |Manager |01.09.2014 16:06:01
O kompilaci Folk Žije už bylo napsáno a řečeno mnoho. Není mi jasné proč se autor ve svém, jinak vcelku dobrém, článku znovu o toto téma otírá. Ale proč ne, alespoň je jasněji vidět, že se jedná spíše o snahu naprdnout Troníčka... Nikdy jsme netvrdili že folk umírá a že je třeba ho resuscitovat,či jinak oživovat. My pouze a jednoduše tvrdíme, že FOLK ŽIJE! a chceme aby se o tom vědělo i mimo stránky tohoto internetového časopisu. To ale ostatně autor článku moc dobře ví, jde mu asi jen o pošlapávání něčeho co dosud docela dobře fungovalo, a čeho hlavně patrně sám není schopen. Kompilace splnila očekávání (naše) náklad je rozebraný. Kapely které díky cédéčku, nebo propagaci v projektu dostaly nějakou nabídku k vystoupení by měly přestat připosraně mlčet, a taky se jednou v této jinak vcelku ubohé diskuzi ozvat. Nebo jsem na tomto konci pomysleného lana s Víťou Troníčkem sám ?
MK   |213.195.200.xxx |01.09.2014 20:19:21
Ono to právě z tamtoho CD moc patrné nebylo, což jsem tam napsal, z tohoto CD to patrné je. stačí prostě vybrat od kapel jedničky a ne dvojky. Předpokládám, že bude druhý díl, tak si můžete vzít poučení. Ale samozřejmě nemusíte
Víťa Troníček  - To je právě to...   |78.80.110.xxx |01.09.2014 22:31:47
My jsme přeci nic nevybírali, ani vybírat nebudeme, proto jsou tvá doporučení scestná. Když už se snažíš být hudebním publicistou a připomínkovat díla jiných, mohl by sis třeba někdy položit otázky proč a jak to něco vznikalo, třeba by ses dobral odpovědi a nemusel by ses dopouštět podobných tezí a nesmyslného srovnávání. Aby to bylo jasné: srovnání výsledku mi rozhodně nevadí a mohu třeba i souhlasit, ale nechápu tvou podivnou potřebu provokace za každou cenu. Pochop, že pak je titulek a výzva na naši adresu opravdu poněkud mimoňovitá a urážlivá... Ale jestli je pravda, že to děláš proto, aby se zvedla diskuze a zájem o tvůj článek, je to trapný.´.. Škoda.
Víťa Troníček  - A ještě něco...   |78.80.110.xxx |01.09.2014 23:26:50
A vzhledem k tomu názvu článku: Folk dokáže žít sám a bez pomoci - to ironicky nakopáváš ve chvíli, kdy v případě FC Areny jde o iniciativu Honzu Adamce, v případě Zašitých písničkářů Davida Dewettera...? V obou případech sami muzikanti dělají vydavatelskou činnost, protože jsou dost nespokojeni tím, že pro propagaci žánru se nic nedělá? ... To ti přijde v pořádku? Jako "bez pomoci?" A co děláte vy, páni publicisté?
Honza Žamboch   |93.89.107.xxx |01.09.2014 23:48:18
Ivane, Víťo, Miloši, mám vás rád a dost mne vaše slovíčkaření sere. Jakkoliv si vážím vaší práce (a že jí je opravdu hodně) jsem smutný že si tu jdete takto po krku. Nebudu se toho účastnit a raději pomůžu FokŽije, nebo Country rádiu, když bude třeba. Pokládám vás všechny tři za moudré muže. Prosím nechte toho, ať už si začal kdokoliv.
Víťa Troníček  - :-)   |78.80.110.xxx |02.09.2014 00:08:10
Máš jako vždy pravdu, šedý vlku...
EPYDEMYE  - řešení   |Registered |03.09.2014 17:50:53
Tito tři výše jmenovaní žáci pracují dobře a svědomitě. Jejich píle zasluhuje obdivu a výsledky jejich práce jsou chvályhodné. Přesto již na počátku školního roku 2014/2015 pro jistotu navrhuji ... rozesadit!


Mgr. Lucie Vlasáková
davy   |Registered |03.09.2014 19:08:34
Přesně naopak. MK bych posadil mezi IK a VT, kteří tím pádem nebudou moci od sebe opisovat.
Anonymní   |78.80.110.xxx |03.09.2014 22:51:50
MK a VT jsou jeden muž...
Belmondo   |213.151.78.xxx |02.09.2014 09:46:32
Přitom je to tak jednoduché.
Každá z těchto desek se narodila jiným způsobem, výběr písniček na ně probíhal rozdílně. Proto působí obě desky jinak. Obě mapují jinou oblast jiným způsobem. Myslím, že hlavní bude, jak je přijmou posluchači. Je skvělé, že se vůbec narodily. A že folk má Víťu, Ivana, Honzu i Miloše. Byť to někomu může připadat, že si z tohoto seznamu jmen musí někoho vyškrtnout....
Huhu   |89.102.26.xxx |02.09.2014 22:18:03
Blemondo žije!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."