gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.06.2008 Tři kompilace Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Opět se mi sešly na stole tři kompilace, které přinášejí i nepřinášejí něco nového, a tak si zaslouží zmínku, ale nevydají na recenzi samostatnou. První je hned dokonce dvojalbum Rangers Live 1970-1971. Toto je mimořádně rozporuplný počin. Kladně lze hodnotit
 
06.05.2008 Orli opět vzlétli Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Celých 27 let museli fanoušci čekat na nové album skupiny Eagles. Na podzim loňského roku se dočkali hned dvojalba Long Road Out of Eden, a nakonec se svým způsobem dočkala i skupina - nové album okamžitě zaujalo nejen posluchače, ale i odborníky a stihlo ještě dosáhnout ocenění za rok 2007.
 
05.05.2008 Bejbypank I.: Točící se Kašpárek Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze
Loni v prosinci jsme si s mým desetiletým bráškou Martínkem udělali radost a pořídili si desku Bejbypank od umělecké skupiny Kašpárek v rohlíku. Ačkoliv jde převážně o písně k divadelní hře pro děti, dospělý posluchač nepřijde zkrátka.
 
22.04.2008 Časy flámu nekončí? někde jinde Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Název není hříčkou, ale kompilací. Opět se totiž dopustím dvojrecenze - dvě CD se mi totiž dostala do ruky prakticky současně, společně se pohybovala v pořadu Folkmenu Countryradia a vykazovala i další společné znaky: 11 písniček, délka těsně pod 50 minut, folkrockový zvuk na obou deskách a také moje první setkání s CD příslušných skupin.
 
10.04.2008 12. duben není jen Gagarin Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Dne 12. dubna 1961 vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Dne 12. 4. 1944 se v Kroměříži narodil v rodině knihaře syn pokřtěný Karel Jan. Pradědeček pokřtěného chlapce se psal původně Krill, ale později změnil jméno na Kryl. Dědeček novorozence založil v Novém Jičíně s Ferdinandem Scottim jednu z nejslavnějších a nejkvalitnějších knihtiskáren.
 
21.03.2008 Nylonová muzika, aneb století odchází Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Miluji spisovatele Stefana Zweiga. Jedna z jeho knih se jmenuje Století odchází a autor v ní popisuje, a v podstatě se loučí s devatenáctým stoletím, se všemi jeho jistotami, skutečnými i domnělými. Snad na tu dobu myslel, když si sám, uprostřed Druhé světové války, vzal na Jihoamerickém kontinentu život.
 
05.03.2008 Křehkým mužům ztuhne úplně vše Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Neustále se snažím pochopit, proč Jan Burian své texty zhudebňuje (lze - li tak nazvat melodramatický přednes bez rytmu a melodie za doprovodu jakýchsi scénických tónů). Jistá částečná schopnost formulovat některé své názory způsobem, který na první poslech zarazí a tím upoutá pozornost, kterou u sebe Jan Burian kdysi objevil,
 
25.02.2008 Guitariano band IM Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nějak se mi v posledních recenzích scházejí dvojice či trojice desek. Ale ono je dobře dávat do kontextu a hledat souvislosti. Každé samostatné dílko pak vypadá hned trochu jinak, když víte, co interpret spáchal skoro současně s ním. I když v tomto případě slovo "spáchal" má příznivý kontext. Leckdo může mít výhrady k tvorbě Ivana Mládka,
 
21.02.2008 Nejen pro Filipa Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Kdysi jsme se v rozhovoru s básníkem a písničkářem Zbyškem Raškou shodli, že poezie vždy seděla v koutě. Verše neplní a asi ani plnit nebudou knihkupecké pulty. Lidé se jen málokdy zvednou od počítačů či obrazovek televizorů a na chvíli se potěší něčím, co se nedá koupit, měřit ani zvážit.
 
07.02.2008 Fenomén Foglar Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Měl jsem smůlu. V naší domácnosti neležely v padesátých a počátkem šedesátých let knihy Jaroslava Foglara, ani svázaný Mladý hlasatel. V době, kdy by mě Foglar asi nejvíc oslovil, tedy mezi desátým a dvanáctým rokem, se mi dostal do rukou Karel May s obrázky Zdeňka Buriana, vydaný před válkou.
 
31.01.2008 Svatá trojice? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pamětliv názvu tohoto internetového časopisu, nechci konkurovat serverům specializovaným na country a bluegrass, ovšem když se sejde ve várce desek hned několik CD vzájemně srovnatelných nejen žánrově, ale i repertoárově, přístupem k výběru písní a dramaturgii, recenzent neodolá, aby se alespoň pro pořádek o nich nezmínil...
 
29.01.2008 Naše Hana Hegerová? Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Nedávno jsem četl a recenzoval knihu Josefa Rauvolfa Hledání Jaromíra Nohavici, kterou vydalo nakladatelství Daranus. Ve stejné době u stejného nakladatelství vyšla kniha Petra Louky Vaše Hana Hegerová. Tuto knihu provázela určitá příchuť skandálu, neboť paní Hegerové se nelíbilo, že jí rukopis nebyl předložen k autorizaci.
 
24.01.2008 O Modrém Portugalu, Tmavane a Nacasu Napsal uživatel Lukáš Vořech Pokorný    PDF Tisk Email
Recenze
Potřetí se na desku dostávají písně pražské kapely Načas. Nepochybně jde o nahrávku hodně očekávanou. Ledaže by za ty tři roky, kdy se o Tmavaně neustále mluvilo na Načasích koncertech, se jen nafukovala velká bublina! Návrat nejslavnější sestavy Načasu s sebou přinesl výrazně tvrdší
 
16.01.2008 Zlínský PASS je dávno nekde jinde Napsal uživatel Dušan Trličík    PDF Tisk Email
Recenze
Sedím v kanceláři už po pracovní době a venku nesněží, i když by mohlo. Je totiž leden, obloha ocelově šedá a suché mrazy. Venku jezdí auta do poloviny bílá od soli, kterou vydatně cestáři chrlí ze svých obrněných aut a po chodnících šengenského prostoru se potácí postnovoroční chodci,
 
15.01.2008 Psaní, jazz a bláto v pásech Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Občas Ježíšek, v daném případě v podobě mé starší dcery, hezky překvapí. V balíčku, u něhož bylo jasné, že obsahuje knihu, jsem objevil knihu korespondence dvou přátel a souputníků, panů Josefa Škvoreckého a Lubomíra Dorůžky. Je z let 1950 až 1960 a editor jí dal název Psaní, jazz a bláto v pásech.
 
08.01.2008 Trochu mimo Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Název nemá být o mě, ale o žánrech, zmiňovaných níže. Pamětliv názvu tohoto internetového časopisu, nechci konkurovat serverům specializovaným na country a bluegrass, ovšem když se sejde ve várce desek hned několik CD vzájemně srovnatelných nejen žánrově, ale i repertoárově, přístupem k výběru písní a dramaturgii, recenzent neodolá, aby se alespoň pro pořádek o nich nezmínil.
 
03.01.2008 Ohlédnutí za CD r. 2007 Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Vždy koncem roku, nebo začátkem následujícího, se ohlížím za uplynulým rokem z hlediska přírůstků CD. Snad nebude matoucí, že se nyní ohlédnu za novinkami, o kterých jsem psal povětšinu roku na jiném serveru. S výjimkou Vyčítalovy písně o radaru si nepamatuji v roce 2007 jiný hudební počin, který by vzbudil rozporuplné reakce či výrazné emoce.
 
02.01.2008 Kreditka srdce Napsal uživatel Tomáš Pohl    PDF Tisk Email
Recenze
Když jsem letos v červnu poslouchal na festivalu Vyšehraní kapelu Prúdy Pavola Hammela, netušil jsem, že mezitím došlo k fúzi této legendy slovenské hudby s druhou legendou české hudby, s kytaristou Radimem Hladíkem. Nějak mi unikl i jejich společný koncert v únorovém pořadu Blues ze Staré pekárny/Sólo pro?, vysílaný na ČT 2.
 
19.12.2007 Nedvedárium na pokracování Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Dlouhá léta jsem měl názor, že Jan Nedvěd je především písničkářem - autorem, a že písničky jím napsané v interpretaci někoho jiného (mimo Brontosaurů) nejsou to ono. Pak jsem si taky myslel, že ty písničky, které jeho nejrůznější příbuzní vytahují z jeho šuplíků, jsou spíše ty horší. Před lety mě v tom i jedno Honzovo album utvrdilo. Bohužel, těžce jsem se mýlil. Moji odpůrci a kritici - jásejte,
 
17.12.2007 My3.avi - Veselá melancholie ze všech stran Napsal uživatel Petr Vratný    PDF Tisk Email
Recenze
Letošní rok je celkem bohatý na debutová CD mladých pražských kapel, které se v poslední době mohou pochlubit řadou ocenění, a také velmi slušným ohlasem samotných diváků. Po modrém albu 2+1 Šantré a Jablečnu Jany Šteflíčkové s Koněm přichází skupina MY3.AVI se svou Veselou melancholií.
 
<< Začátek < Předchozí 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Další > Konec >>

Strana 11 z 21

Kalendář

<< Únor 2020 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1 2
 3 4 5 6 7 8 9
10111213141516
17181920212223
242528 

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 158. ŽIVĚ...

Kdo: T.H.S. BRZDAŘI Olomouc
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.05. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00