gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.04.2010 Peřina z hudby (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Po prvním poslechu jsem byl připraven desku popravit. Po prvním poslechu mi přišlo, že zpěvačka samoúčelně protahuje slabiky na nepatřičných a nepřirozených místech, chybí jí melodická inspirace a tak se muzika převaluje v jakémsi hudebním rozcvičování, a co chybí na CD, to přebývá na obalu. Stále ale ve mně cosi hlodalo, cosi naznačovalo, že to přeci jen nebude tak jednoduché. A další poslech ukázal, že to opravdu tak jednoduché není. Výše popsané se změnilo na velmi rafinované položení důrazu na důležitá a klíčová slova textu, hudba začala zdůrazňovat nejednoznačnost a vnitřní pestrost textu a použité nástroje podtrhují vyznění celku. Dokonce i bezvýznamové slabiky zpěvu začaly dostávat význam dovyjádření vnitřního pocitu, předtím popsaného slovy. A booklet, včetně jeho nepatrně větších rozměrů a zabalení do několika netradičních obalů, se ukázal jako střídmé upozornění na to, že skrývá cosi neobvyklého, možná hůře zařaditelného do řady ostatních CD jak fyzicky na poličce, tak i pomyslně do škatulky žánru.

Základ desky je samozřejmě folkový, ale s mírnými přesahy do lidové hudby (10%) a do šansonu (20%). Zpěvačce a autorce hudby i textů Žofii Kabelkové se podařilo zpěvem vystihnout polohu, která je zdánlivě vyrovnaná a jakoby nad věcí, chladně profesionální, pod tímto povrchem ale doutná intenzivní pocit napětí z prožívání tématu. Delší instrumentální pasáže v řadě písní nenudí, nýbrž poskytují prostor na vstřebání zážitku z předchozí pasáže. Nadstavbové nástroje v nich jsou použity střídmě, a přitom dostatečně pestře (hlavně nějaké flétničky to jsou, nebo co – to aby čtenáři měli zase možnost upřesňovat a poučovat).

Není to snadná deska, asi vznikala dlouho, hlavně z hlediska výběru a shromažďování materiálu na ní. Je ale patrné, že se přemýšlelo o každém tónu hlasu i nástroje a o každém slově a obratu textu.

Booklet a obal CD Peřiny z vody jsou vlastně samostatným dílem užitého umění, booklet obsahuje i anglické překlady textů. Je zeleně střízlivý, přiznám se, že by mi k němu sedlo více mírně abstraktních kreseb, ale to je jen osobní pocit z propojení s muzikou.

Žofie Kabelková natočila CD, které bylo po právu nominováno mezi 3 nejvážnější adepty na Anděla. Bude – li to příští podobné, nemuselo by zůstat jen u nominace.


Žofie Kabelková - Peřiny z vody
Žofie Kabelková: Peřiny z vody
Vydavatel: Malé vydavatelství plovoucí na kře
Vydáno: 2009
Hodnocení desky: 7,40/10
Seznam písní: Velká voda • Rybí ticho • Průvan • Bezhlavě • Sestřičko • 2 V I • Chci • Polovina • Někde tady • Moře • Umrzly lekníny • Zlodějka okamžiků • Na poli po kukuřici • Rozloučení • Topolí • Povětruše
Co o albu napsal Pavel Rada: "Každá jedna písnička dobrá, spousta muzikantského a aranžerského umění. Ala jako celek mi ta desky přijde moc depresivní..." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Koncert k třicetinám (Jan Řepka)

» Žofie Kabelková - osobně (demo) (Vláďa Šaolín Konopas)

» Houpací kůň aneb jednou jsi dole, jednou nahoře (FOLKtime.cz)

» Žofie Kabelková atmosférická, náladotvorná (Tomáš Hrubý)

» Na míle milá Žofie žije (Lucie Endlicherová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
V.HROZNÝ  - PEŘINA Z HUDBY   |213.192.8.xxx |26.04.2010 12:25:42
Při prvních slovech recenze jsem měl pocit,že patří
Anetě LANGEROVÉ po koncertě předávání ANDĚLŮ.¨
Samoúčelné,nepřirozené šišlání bylo jistě smyslem,a o každém slově se přemýšlelo.
Lukáš Vořech Pokorný  - MK recenze   |Registered |26.04.2010 14:57:19
Ale chválí... zůstal jsem jako omráčen, že by "nejmrzoučtější" z recenzentů našel v sobě i střípek pro pochvalu. Škoda jen, že zrovna mě se ta deska až tak moc nelíbí, takže nemohu přitakat.
pára  - Plky MK   |89.103.183.xxx |26.04.2010 22:09:20
Já to nedávám. MK i když chválí, tak to jsou úplně neuvěřitelné plky...Deska Žofky je výtečná, ale MK zjevně neví proč. Tak plká a hraje si na básníka. To radši, pane Keller, napište zas něco srandovního. Vážné věci Vám fakt nejdou...
Houbák  - Výzva!?!   |SAdministrator |27.04.2010 02:03:19
Páro, moc rád si přečtu vaši rezenci na tuto desku a pokud to bude možné, tak ji i zde zveřejním! To je výzva, ne ?
Kuba Horák   |82.150.164.xxx |27.04.2010 09:08:55
Páro, je asi pravda, že bys měl alespoň připsat, proč je výtečná podle tebe.
Jura Nedavaška  - Tož tak...   |217.112.170.xxx |27.04.2010 18:01:26
Miloši,
založíme kapelu!
Nikdo nás nebude mít rád
a myslím,že konečně ukážeme
pravou tvář toho šůbyznysu"...
Lukáš Vořech Pokorný  - To je výzva   |Registered |28.04.2010 14:52:37
To by byl ale hip-hop... ne folk. Ledaže by Miloš rapoval o spaní pod širákem a hoboes... nebo a to by bylo více v duchu toho žánru... své recenze předčítal do Tvých rytmů... já myslím, že by to mělo úspěch.
pára  - To není špatný nápad...   |89.103.183.xxx |04.05.2010 10:23:37
Vlastní recenze - můj sen. Napadá mě to přirovnání s rohlíkama. Ale ještě lepší nápad je ta kapela. Tom by mě zajímalo
lešek ochmelka   |95.173.73.xxx |24.08.2010 14:13:13
a můžu hrát s váma??
čtenář-ka  - tak dobré oznámení...   |195.113.145.xxx |14.05.2010 18:26:40
tak vzácné spojení rozumu a citu tady na cd i tady v recenzi snad jsem neviděla na cd a na papíře, snad jen ve velké hudbě a velké literatuře, díky moc za obojí, i za to, že i jistý MK je člověkem, což už jsem snad někdy začala mlhavě tušit. třeba po několikerém poslechu a přečtení všeho toho... díky, díky vám.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Září 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
161722
2329
      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: Connection refused in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00