gototop
20.08.2008 Stálice Hana Horecká (Miloš Keller)    Tisk
Recenze

Název článku jsem použil po zralé úvaze. Stále jsem si nebyl jist, zdali zpěvačce lépe sedne členství v kapele, nebo sólová činnost, zdali nemá touhu čas od času "emigrovat" k jiným hudebním žánrům, jako některé její kolegyně a v poslední době jsem si nebyl ani jist, diky několika roztodivným kompilacím, zdali ještě jde umělecky dál.

Album Trocha country andělům mi, doufám, vcelku kladně zodpovědělo všechny otázky. Zpěvačka je pevně v naší country ukotvena, za ta léta si tak nějak přirozeně vytvořila countryový standard, který reprezentuje, rozlišitelný nejen hlasovým projevem (ten ostatně je jednou ze silných stránek celé desky, ať už je píseň jakákoliv), ale i tématy písní a publikum ví, co od ní očekávat.

CD je to countryově standardní - vyvážený poměr rychlých písní se zapamatovatelným nápěvem a civilním textem (např. Eso v rukávu, Lístek do nikam, Pivní song, Tvý oči) a pomalých, romanticky a přemýšlivě laděných (Cesta, Houmlesák, Hvězda), trocha dvojzpěvů s obvyklými (J. Laufer - tomu se to ale moc nevyvedlo) i neobvyklými (R. Slavík) kolegy, něco angličtiny (s kolegyněmi Stirskými) a nesmí chybět nejméně jedna stěžejní, zasrdceberoucí skladba s nějakým pro interpreta momentálně hodně závažným celoživotním, pokud možno šokujícím tématem (zde ta titulní, navíc nešťastně spojená s reklamou hospody i mého domovského rádia a s okopírovaným nápadem Mirka Černého - uděláte-li jakýkoliv početní úkon s jakýmikoliv dvěma čísly, která mají pro vás jakýkoliv význam, dostanete číslo, kterému lze přiřadit jakýkoliv pro vás důležitý význam). A taky nějaký ten vyslovený omyl - pseudolidovkově laděná Sluníčko už zašlo je fakt síla - ve srovnání s titulní písní, kterou předchází, je to ovšem jen miloučké šlápnutí vedle. Naopak ale podobně folklorizující Skripki (s pseudoruštinou v textu) se vyvedly nad očekávání dobře - zůstaly decentně uměřené a neztratily atmosféru, přičemž je sympatickým způsobem jasné, že v tomto žánru není zpěvačka doma, ale jen hostuje. Řazeno za sebou pak jako svěží vysvobození působí po dvou výše uvedených skvostech (Sluníčko a titulní skladba) prostá melodická a tématicky vstřícná Dlouhá pouť. Je o podobně podstatném tématu jako titulní píseň, ale daleko civilnější. Prostě zpěvačce věřím víc lidi (nebo vzpomínky na lidi), než anděly v jakékoliv substanci. Naštěstí ty dvě písně - Sluníčko už zašlo a Trocha country andělům - jsou jediné dva hříchy na desce, Až budem down s Laufrem a Andělé (ne titulka, čistě jen Andělé) jsou prostý omyl, jenž hříchu nečiní (i když v Andělích je zpěvačka jakoby mírně parodizující, což bych jí věřil více než pokoru před Countryanděly), a tak kvůli ostatním 12 záležitostem lze tyto kousky odpustit. A ani desku nijak výrazně nepoznamenávají, hlavní (dobrý) dojem ve vás zůstane z těch standardních countryovek, jedno jestli rychlých nebo pomalých.

Po hudební stránce se studioví muzikanti drželi pěkně v pozadí, vědomi si toho, že za hvězdu je na albu Hanka, a že je třeba ji "jen" doprovázet - neexhibují, ale solidně hrají tak, aby posluchače nerozptylovali při poslechu zpěvačky - ale současně dovedou vypíchnout hudební námět tak, aby si to posluchač zapamatoval. Rovněž instrumentováno je mile úsporně, jen co se k žánru sluší. Prostě country standard. Na http://desky.ifolk.cz/ dostala deska ****** (6)


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Kuba Horák  - Re: Stálice Hana Horecká   |82.150.164.xxx |20.08.2008 13:47:00
Už jen názvy písní a desky samotné mě svádějí k tomu si to někde sehnat a v rychlosti přetrpět, abych zjistil, čemu se dnes dává 6 hvězdiček a srovnal to s deskami, kterým byla dána jedna jediná "Trocha country andělům" je opravdu silný nápad.
Džexna  - Re: Stálice Hana Horecká   |88.100.10.xxx |20.08.2008 13:57:00
Vidím to jinak. Album obsahuje 14 písniček + 2 bonusy, z toho jsou 3 autorské Hany Horecké, ta titulní je mezi nimi, 9 převzatých s jejími českými texty, 2 v originálech a 2 úpravy lidovek. Pokud H. Horecké natočení desky pomohlo překonat těžké životní období, je to dobře. Upřímná snaha své pocity předat dál ovšem nestačí... K interpretaci: Horecká sice má "rozlišitelný hlasový projev", ale zrovna neohromuje pěveckým výkonem, zejména v držení dlouhých tónů, vadí otevřená výslovnost, pikantní zejména v moravské lidové. Studiová kapela hraje bez chyb, ale také bez invence. A vysvětlením pro zařazení bonusů (ÁÁÁÁnděěěl, Skripki) je zřejmě jejich úspěch na countrybálech... V hodnocení jsem dala ***.
MK  - Re: Stálice Hana Horecká   |193.179.126.xxx |20.08.2008 14:11:00
Rád bych, aby citát: "Upřímná snaha své pocity předat dál ovšem nestačí" byl použit např. i v případě interpreta Kluse či díla Kašpárka nebo jiných podobných, aby bylo zabezpečeno stejné zacházení.
Džexna  - Re: Stálice Hana Horecká   |88.100.10.xxx |20.08.2008 14:30:00
Kašpárek v rohlíku je pokud vím divadelní představení a písničky jsou součástí toho divadla. Klus: na té desce mi vadí spíš formální stránka, t.j. stylizace, image . Do jaké míry je to ovlivněno samotným Klusem nebo jeho poradci, je otázka.
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |78.102.82.xxx |20.08.2008 14:42:00
Jako by vás něco na tom albu přivedlo do rozpaků.
MK  - Re: Stálice Hana Horecká   |193.179.126.xxx |20.08.2008 14:44:00
Velmi přesně, milá kolegyně: "písničky jsou součástí toho divadla" Ergo: vytrženy z kontextu působí tak jak působí. Na jedinou * Správně. Děkuji. Já ani nemusim vymejšlet. Stačí, když použiju, co najdu.
Džexna  - Re: Stálice Hana Horecká   |88.100.10.xxx |20.08.2008 15:27:00
Nene, milý kolego. I vytržené z kontextu jsou písničky z Kašpárka schopné žít vlastním životem, mají nápad, švih, jsou zábavné a interpetované současnými prostředky.
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |78.102.82.xxx |20.08.2008 17:11:00
Jen nechte na hlavě, vy byste se snad spokojila se skladbami bezobsažnými, těžkopádnými, nudnými a poněkud staromódními?
dědoušek  - Re: Stálice Hana Horecká   |88.100.10.xxx |20.08.2008 17:28:00
Měla babka čtyři jabka a dědoušek jen dvě, dej mi babko jedno jabko, budeme mít stejně.
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |78.102.82.xxx |21.08.2008 12:43:00
Vy asi chcete vědět, jestli se mi na to také kouká jako na mimořádně krásný a stejně tak dominantní obal?
jak se ma jmenovat ten novy  - Re: Stálice Hana Horecká   |213.226.231.xxx |21.08.2008 12:52:00
Nevyplyva z teto vasi drobne hadky takovy vedlejsi produkt, a sice, ze by si interpret mel objednavat recenze od kritiku opacneho pohlavi, nez je on sam? Opravdu mi zde pripada pan Keller prilis mekky na to, co jsem od nej cetl drive a jestli je Dzexna stejne mila na Kluse (necetl jsem, opravdu toho pana nemuzu) tak uz v tom musi hrat roli neco jineho, nez jen hudba, se na me nezlobte...
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |78.102.82.xxx |21.08.2008 13:04:00
O hudbě jsem si zapamatovala jen, že muzikanti neruší a na vhodném místě se blejskou. A že je paní Horecká stálice.
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |193.179.126.xxx |21.08.2008 14:22:00
Neznáte pana Kellera.
Vořech  - Re: Stálice Hana Horecká   |88.100.18.xxx |21.08.2008 21:08:00
V tom případě dodávám, že jsem chlap, s Džexnou jsem se v zásadě shodl jak ohledně Kluse, tak Kašpárka. Desku HH jsem ještě neslyšel. Takže o pohlaví recenzenta to nebude!

PS: Už jste viděli klip k Pocitům od Kluse? Tam vypadá jako Karel Plíhal.
ďábel  - Re: Stálice Hana Horecká   |88.100.35.xxx |21.08.2008 22:03:00
Pane Plíhale, řeknete nám k tomu něco? Pane Plíhale... halo... pane Plíhale, řeknete nám vůbec něco... pane Plíhale, zažil jste poslední dobou něco hezkého... ? Tak bohužel rozhovor s panem Plíhalem se nezdařil...
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |81.30.232.xxx |21.08.2008 22:43:00
Souhlas, neznám pana Kellera, ale vím, jak vysílá.
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |193.179.126.xxx |22.08.2008 09:52:00
Jak?
babka  - Re: Stálice Hana Horecká   |78.102.82.xxx |22.08.2008 11:18:00
Přece jako pan Keller.
Kavij Miroslav  - Re: Stálice Hana Horecká   |82.99.184.xxx |13.01.2009 23:11:00
Nádherné album,dnes možná naší nejlepší country zpěvačky.....srovnatelné s jejím debutovým CD Ženská jak má být...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."