gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
08.01.2008 Trochu mimo (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze

Název nemá být o mě, ale o žánrech, zmiňovaných níže. Pamětliv názvu tohoto internetového časopisu, nechci konkurovat serverům specializovaným na country a bluegrass, ovšem když se sejde ve várce desek hned několik CD vzájemně srovnatelných nejen žánrově, ale i repertoárově, přístupem k výběru písní a dramaturgii, recenzent neodolá, aby se alespoň pro pořádek o nich nezmínil. Pravdou je, že některé dorazily docela pozdě, ale tenhle žánr tak rychle nestárne, ani se nevyvíjí.

Praktickou pódiovou country budou zastupovat Pupkáči, Máslovické drnkačky a trochu modernější Nešvilský krúžek, standardní bluegrass Luňáčci a HPSK Grass a pětici doplní na šestici ještě Scarabeus, žánrově trampský, ale z hlediska recenzenta podobně uchopitelný.foto: zdroj www.pupkaci.com

Pupkáči - Slabší stránkou Pupkáčů je příliš silový zpěv - docela se do toho opírají a pak noty spíš hrnou před sebou, než aby je zpracovávali. Je jasné, že na pódiu musí být slyšet a že na tancovačce lidi spíš vnímají rytmus, ale holt deska to ukáže. Kladem je, že se nedrží jedné šablony, ale oscilují kromě trampské písně i kolem swingu či blues. Blues jim moc nevěřím, ten swing ano. Základem jsou ale countryoví a countryovou popisnost si přinesli i do textů. V pomalých písničkách jsou bez výrazu, pojímají je jako "nutné ploužáky". Kladem je vlastní tvorba, z písniček bych asi plusem označil nejspíš Víkendovku, Páteční spoj a Písničkovou písničku.
(Pupkáči: Nepůjdeme spát, 2005)

Máslovické drnkačky si libují ve sborech a ty jim jdou, resp. se v nich leccos ztratí, co při sólech nebo vícehlasech je poznat. Žánrově jsou ale pevně ukotveni na trampském pojetí country, což ke konci disku už trochu nudí. Opět je kladem vlastní tvorba (ačkoliv, nebo právě proto, že přidali jako bonus trojici převzatých známých věcí) a oproti Pupkáčům jim jdou i pomalé skladby, resp. nepadá v nich řemen. Ty rychlé se občas sypou jako brambory, ale ne nad míru únosnou daným ambicím. Vyznání tatínkovi nebo Před spaním jsou upřímné a podařené písničky.
(Máslovické drnkačky: Šofér, 2005)

Nešvilský krúžek předvádí drsně veselé pojetí moderní country, na albu je několik převzatých věcí s veselými, až parodickými texty, či několik přímo hudebních parodií - pokud tak mohu pojmenovat pokus o vlastní uchopení například skladby W. Daňka Píseň, co mě učil listopad moderně countryovou kapelou. Výhodu mají chlapci v tom, že jsou technicky na výši a nemusejí žádat žádné poshovění v nárocích publika a že co chtějí zahrát a zazpívat, to zahrají a zazpívají. A jak už to tak u humoru bývá, otázka vkusu je spíš na posluchači, než na hudebnících. Kladem je také hudební pohled dopředu, nelpí na tradicích a do muziky jdou s vervou. Zaujmou vás: Světlo zabije nás, Kudlanka bezbožná a titulní Doba ledová.
(Nešvilský krúžek: Doba ledová, 2007)

Luňáčci jsou rodinná kapela hrající bluegrass a okouzlená Nashvillem. Jak už to tak v tomto žánru bývá, novinek mnoho není, a jsou-li, nejsou k rozeznání od klasiky. A tak se Luňáčci moc netrápili a všechny skladby převzali. Jako by tím chtěli vzdát hold těm, které obdivují. Hrají s průměrnou bluegrassovou jistotou, skladby tím neutrpí a příjemným překvapením je, že si nevybrali jen klasiku, ale i "pecky", které se odlišují. A ty zaujmou: Blbej den, Mary´s Christmas, Jenom rodný dům je ochranou tvou, Kdo nám hrát a zpívat má.
(Luňáčci: Nashvillský sen, demo, 2007)

HPSK Grass nemohli nazvat svoje CD šedivěji: Boty toulavý. Už už jsem byl v pokušení hledat jiná díla podobných názvů. A ještě ten název směřuje spíš k trampské muzice. HPSK překvapili nezvyklým množstvím instrumenálek (7 z 19 skladeb), ale jen dvě zaujmou: Lonesome Indian a Dear Old Dixie), ze zpívaných písní upoutají nijak autorsky neoznačená píseň Fotka a titulní Boty toulavý. Naopak jsem ale našel tři, promiňte tu stručnost, hrůzy: Když ve dveřích stojí (podle názvu to vypadá na bluegrassové porno), patetické Máš proč žít a zase neoznačený Bílý kůň. HPSK jsou jistější v pomalých skladbách, v rychlejších se jakoby rozmazávají - a to jak instrumentálně, tak vokálně - a proto nevyniknou instrumentálky a zpěv není bluegrassově exhibiční, ale spíš trampsky nedbalý.
(HPSK Grass: Boty toulavý, 2005)

Scarabeus se konečně zásluhou Páji Lišáka Jindráka ze Mlejna dočkal reprezentativního výběru. Představují se tak, jak si je pamětníci pamatují - jako výborná interpretační skupina, nadaná uměním vdechnout písním vlastní výraz, i když některé známe i v jiných verzích. Jednoznačně muziku žijí, ne jen prožívají. Celkem 21 písní je trampskou klasikou, z větší časti to jsou, alespoň po textech, ryvolovky, či díla z Ryvolům spřízněných autorů. Bohužel příliš často je u autorů hudby uváděno "Neznámý" - tomu moc nevěřím. Na desce najdete ten pravý, v dobrém slova smyslu před třiceti-čtyřiceti lety moderní, trampský sound, který dodnes na posluchače účinkuje, pokud jej interpret umí. Žádné exhibice, ale společné hraní ku prospěchu písně, ku prospěchu atmosféry a trampingu. A to bez rozdílu žánru, odkud píseň pochází, tak je vždy přetavena k obrazu trampskému. Koukám, že tohle slovo v tomto odstavci používám příliš často, ale ono muziku skupiny Scarabeus charakterizuje v tom nejlepším slova smyslu a nemusím se rozepisovat o instrumentacích či vokálech (a pokud bych musel, tak napíšu přehledné a čitelné vedení nástrojů, předvídatelná stavba písní a jednoznačně zařaditený styl a tempo). A naopak to platí také. Doporučuji všem, kteří vzpomínají na první vandry v sedmdesátých letech a muziku s tím spjatou.
(Scarabeus, 2007)


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Mošťa  - Re: Trochu mimo   |82.113.60.xxx |08.01.2008 18:08:00
Vážený pane Keller, prominte, ale z vaší recenze mám dojem, že jste opravdu "Trochu mimo"... Mošta, posluchac dobré hudby a vdecný fanda Pupkácu
tony  - Re: Trochu mimo   |195.80.177.xxx |09.01.2008 08:54:00
naprostý souhlas a né jen troch
MK  - Re: Trochu mimo   |193.179.126.xxx |09.01.2008 10:11:00
Nenapsali byste proc
BBD  - Re: Trochu mimo   |88.102.134.xxx |09.01.2008 14:41:00
Taky by me zajímaly konkrétnejší duvody... Zrovna u tech Pupkácu mi názor autora recenze neprijde nijak "mimózní". CDcko jsem sice neslyšela, ale jak je znám ze živých vystoupení, je to docela presné hodnocení. Kdyby aspon byla kritika nejak extra sžíravá, ješte bych chápala pohoršené reakce, ale takhle?
češtinář  - Re: Trochu mimo   |80.188.72.xxx |09.01.2008 15:49:00
Milý Mošto, ceský jazyk má pátý pád neboli vokativ. Na Miloše Kellera proto nevoláme Keller, ale Kellere
Petr Sedláček  - Re: Trochu mimo   |217.194.34.xxx |10.01.2008 14:07:00
Ale Miloši, vždyt to je prece jasný, proc. Mošta má rád Pupkáce. Mošta si myslí, že Pupkáci jsou skvelí. Možná je dokonce miluje. Miloš vecne napíše, co si myslí o hube Pupkácu. Mošta tedy napíše, že je Miloš mimo, pác jiných argumentu se mu nedostává.

Co je na tom složitého? ;-
Petr Sedláček  - Re: Trochu mimo   |217.194.34.xxx |10.01.2008 14:08:00
tedy... o HUDBE Pupkácu, samozrejme ;-) Puvabný preklep
Exod  - Re: Trochu mimo   |212.111.8.xxx |10.01.2008 14:57:00
No, já mám Pupkáce rád, jsou dobrí muzikanti, ale nezlobte se, swingari nejsou
Tony  - Re: Trochu mimo   |195.80.177.xxx |10.01.2008 16:39:00
A ted jsi na to kápnul. Nic proti p. Kellerovi, jiste ví o cem píše, ale nám se Pupkáci líbí. Pupkáce máme rádi a taky jejich hubu i hudbu. A krom toho CD je je opravdu treba slyšet i naživo. Mne se to podarilo vloni jenom asi tak cca 10 krát, ale Mošta je slyšel jiste nejmín trikrát tolik. Tak jenom tolik.
Zdravím všechny. Druhý místopredseda Spolku prátel Pupkácu pro moravské slovácko a slovenské pomoraví
MK  - Re: Trochu mimo   |193.179.126.xxx |11.01.2008 09:50:00
Ale nic proti tomu. Já ale hodnotil CD. Když pujdu na koncert (doufám že tam nedostanu pres hubu )), budu hodnotit koncert
Krakonosh  - Re: Trochu mimo   |147.228.209.xxx |12.01.2008 01:00:00
Jsem taky fanda Pupkácu, zkusím ale reagovat konkrétneji - pravda, na žánry se už moc nehraje, ale pod pojmem country si predstavuju trochu jiný styl hudby - Pupkáci jsou trampská kapela. je pravda, ze hudební inspiraci z vetší cásti prebírá odjinud, ale ta nálepka trampská je (aspon pro me) duležitá a myslím si, že jejich písnicky mají dobre našlápnuto k zlidovení na sejšnech. Ani ta Countryová popisnost mi je moc nevystihuje a "nutné ploužáky" a "bez výrazu"? Urcite další prisvedcí, že titulní písen (nutný ploužák bez výrazu) je jedna z nejsilnejších písní alba. Podle me - kdo máte rád hladivou, ale i hravou a trochu i rýpavou trampskou muziku, tak Pupkáci jsou velice dobrá volba
Karkulka  - Re: Trochu mimo   |78.102.82.xxx |12.01.2008 09:54:00
Krakonoshi, krok za krokem. Já vás slyším
Jan Nedorostek  - Re: Trochu mimo   |213.151.78.xxx |18.01.2008 14:42:00
Reaguji na Váš názor na Pupkáce, pane Kellere.
Já mám názor úplne jiný. Me se zase strašne líbí a hlavne jejich vokál pri jednoduchosti nástrojového vybavební, celkového sladení zpevu, hraní...
Muj nastávající tchán mi vždy ríkával:
"Nemužeš ríkat, že to jídlo je dobré, ale jen, že Ti chutná, protože mne nechutná!"
Mne by se asi nelíbilo, koho posloucháte a cemu holdujete Vy.
S pozdravem Honza z Hrani
B. B. D.  - Re: Trochu mimo   |213.192.18.xxx |19.01.2008 19:53:00
Víte, pane Nedorostku, ono je to tak - když je nekdo recenzent nebo kritik, nezbývá mu než psát vlastní názor, byt i negativní, protože to je práve to, co se od nej ocekává. A v zásade po vás nikdo ani nechce abyste s ním souhlasil, zvlášt jste-li fanouškem kapely, která nesklidila jen bezvýhradné uznání. Vytýkat ale kritikovi že kritizuje, srovnávat navíc muziku s jídlem, to mi prijde, když už se to tu tak s oblibou používá, trochu mimo. I když, vlastne ani ne - kdyby pan Keller povoláním byl nejaký recenzent kvality restaurací, patrne by i navzdory spolecenským pravidlum mel právo ríct, že jídlo není dobré. Že jde o osobní názor a ne vecnou a nevývratnou pravdu, to se v takových hodnoceních rozumí automaticky.

(Jen pod carou pripomínám, že v recenzi vubec nezaznelo že Pupkáci nejsou dobrí. Prevedeno na vaše srovnání, Pupkáci mají své klady, potrebovali by jen malicko mín osolit a krapítek prikorenit - a takový komentár by snad byl ochoten akceptovat i váš tchán u rodinného obeda, ne? ;-)
XYZABCD  - Re: Trochu mimo   |81.30.232.xxx |19.01.2008 21:56:00
Moc se mi to líbilo

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Říjen 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1 2 3 4 5 6
 7 8 910111213
1415161718
22
29   

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00