gototop
08.09.2008 Úvaha recenzní (Miloš Keller)    Tisk
Recenze

Pro účely hvězdičkování na http://desky.ifolk.cz/ poslouchá člověk trochu jinak, než pro účely recenze. Občas se ale stane, že ani poslechem pro recenzi neobjeví víc, než poslechem pro hvězdičky. Pokud se to stane v několika případech za sebou, nutí to recenzenta k zamyšlení.

Právě to se mi stalo u poslední várky desek. Opět se sešlo několik sterilních, nemastných, neslaných výtvorů, na které bych věru nechtěl psát samostatnou recenzi. Respektive, s trochou otrlosti by to šlo - měl bych mustr, ve kterém bych akorát vyměňoval jména. Vypadal by asi takhle: "Skupina na svém albu přináší solidní průřez tím lepším ze svého repertoáru posledních let. Zařadila na něj i písně žádané svým publikem, jakož i písně, ke kterým má vztah. Nezapomněla složit (svým způsobem) poklonu i svým vzorům. Celkově se jako červená nit táhne albem snaha po bezprostřednosti, autentičnosti a nevyumělkovanosti a na to konto lze odpustit (ne však přeslechnout) drobné, tu častější, tu méně časté, prohřešky proti frázování, intonaci a čistotě tónu hraného či zpívaného. Najdeme i některá klišé, či vyslovené nesmysly v textech, ale tyto poklesky přebíjí upřímnost výpovědi. Po hudební stránce je znát konzistentnost tvorby ze sehraného autorského týmu, jehož rukopis ihned identifikujete. Koupit desku doporučuji příznivcům skupiny a těm, kteří rádi objevují nové hlasy."
V nejnovější várce by se to týkalo těchto děl: Duo Juyos Complet - Staré černé desky aneb Kontrasty (kde ty kontrasty jsou?-pozn. MK), P. Novotný a K. Plotěný - Hlína, barvy a slova (kdybyste se radši starali o noty, tóny a slova - pozn. MK), La Mancha-La Mancha (Sedmdesátky forewer!-pozn. MK), Mykee - May the folk be with you (ještě to tak - pozn. MK), Passage - Demo 2008 (aspoň nepředstírají - pozn. MK), Sakrapes - Před námi i po nás (tady je ale omluvou i vysvětlením zvolený styl-bluegrass, pozn. MK).

Pokud bych ale byl při prvním psaní mustru naladěn špatně, mohl by vypadat taky takto: "Kdyby skupina natočila singl, udělala by lépe. Představila by se, a přitom tolik by toho nezkazila. Nepředvedla by všechna hluchá místa, nepotvrdila nedostatek času na cvičení sólistů i zkoušky celého souboru, neslyšeli bychom falešné tóny, jakož i množství slovní vaty v písních a neukázala by, že může hrát jen za silné okolní zvukové kulisy (bál, hospoda, bouřka, vlak, startující letadlo). Nemusela by se nutit do tisící nepovedené kopie dnes už běžně dostupného originálu. Nepoznalo by se autorské schéma jediného autorsky potentního člověka v kapele, který má bohužel rád jen samé pomalé cajdáky, a tak je i skládá. Někteří dokonce asi i svému uměleckému vystoupení před svým zlatým publikem říkají prostě"kšeft". Pokud už desku nutně musíte mít, tak ji raději vyhrajte v nějaké soutěži".
Týkalo by se to těchto děl: Duo Juyos Complet - Staré černé desky aneb Kontrasty, P. Novotný a K. Plotěný - Hlína, barvy a slova, La Mancha-La Mancha, Mykee - May the folk be with you, Passage - Demo 2008, Sakrapes - Před námi i po nás.

Samostatnou kapitolou je album G. Hansarda a M. Irglové Once. Oceněné a otitulované umělce jsem očekával s napětím, protože předtím zcela unikali mé pozornosti, a tak jsem byl verdiktem docela překvapen. Trošku jsem si spílal do ignorantů, ale po poslechu alba Once se sám sobě omlouvám. Na rovinu mohu říci, že budu rád, když budou mé pozornosti unikat i nadále. Tolik falešné patetičnosti, nostalgie a do folku převlečeného popu nejhrubší třídy jsem už dlouho neslyšel. Nevím, kde oba žijí, ale řekl bych, že jsou z Irska už hodně dlouho pryč. Aspoň hudebně tam tedy naprosto netrefí. Víc než Irsko je znát z desky Hollywood - více než odkazovat na původ písničkáře by bylo vhodnější psát o Holypopové kytarové cajdákovitosti. Myslel jsem, že oceněná písnička bude nějakou výjimkou, že byla oceněna, ale ono ne - kdyby ve filmu zaznělo cokoliv z alba Once, mohlo to Oskara dostat taky a bylo by to jedno. Takovou cenu má Oskar. Takže vlastně deska zapadá do řady těch předchozích jmenovaných. Jen, že je tak skloňovaná, vytkl jsem ji před závorku.

Tak mě nakonec napadá - ti výše jmenovaní vlastně ani za to moc nemůžou, když jim odborníci předkládají za následováníhodné takové vzory, jako Once. Oni je vlastně jen poslouchají. A bludný kruh se uzavírá. Jen málokdy a málokdo ho má odvahu přetnout a stále častěji dotyčný statečný bývá z vnějšku našich žánrů. Což umělcům z našeho žánru ke cti neslouží. Dlužno také podotknout, že vše výše zmíněné je nakonec v podstatě kvalitativní střed, existují ještě výkyvy nahoru i dolů - o těch se už samostatná recenze píše snadněji (příklad výkyvu dolů: T. Klus nebo Kašpárek v rohlíku, příklad výkyvu nahoru: Xindl X).

Hodnocení viz též na: http://desky.ifolk.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Ondřej V. Vejsada  - Re: Úvaha recenzní   |212.47.11.xxx |08.09.2008 09:30:00
Achjo, pane Kellere - Vy si toho zase vyslechnete...už teď mi brní ušiska a je mi Vás v podstatě líto, ale zřejmě jste přijal úlohu mučedníka ;-)
Jinak ale sám za sebe říkám - zajímavá zpověď člověka unaveného věčným kritickým poslechem desek za účelem hodnocení, srovnávání a recenzování... Je to fakt nezávidění-hodná řehole...
Já si rád poslechnu to, co mám rád a nové ochutnám a pokud se nelíbí, tak vypnu - hosaná!
Black Bart the P08  - Re: Úvaha recenzní   |88.101.238.xxx |08.09.2008 15:35:00
Ajaj, MK utekl Hansard s Irglovou, tak je za trest aspoň poplive...
Kde jsi, MK, přišel na to, že Hansard s Irglovou mají být folk? Nebo že se do něj snaží nějak převlíkat? Hansard byl a je prostě písničkář a to zdaleka nemusí znamenat pouze folkař. A taky nechápu, proč když je to Ir, tak by musely v jeho hudbě nutně znít dudy (nebo jak si vlastně irskou muziku představuješ).
Můj pocit je, že to prostě jen chceš natřít hvězdám.
My, co jsme je slýchávali dávno před tím, než nějaký film vznikl, si je pamatujem jako normální lidi, především Hansarda, který na festivalu Za vodou po skončení koncertu hrál pro lidi v hospodě na svoji odrbanou kejtru celou noc, bez jakýchkoliv hvězdných manýr. Možná, kdybys je slyšel už předtím, než se stali slavnými, díval by ses na ně trošku jinak.
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |08.09.2008 16:25:00
Inu ano, zkazili se. Nehodnotím ale jejich zásluhy a dlouhou cestu k úspěchu a jejich lidovost ,ale to co jsem slyšel.
Ondřej V. Vejsada  - Re: Úvaha recenzní   |212.47.11.xxx |08.09.2008 16:48:00
Když už se ta debata (díky bohu) nijak krizově nerozeběhla = mohu Vás, pane Kellere, poprosit o bližší info (a zdůrazňuji, že je to bez stopy jízlivosti apod.) - není mi totiž jasná jedna věc.
Několikrát jsme se dotkli (nejen) Vašich motivací k sepsání podobně zničujících recenzí. Předem nezastírám osobní zaujetí - to jen na okraj. Jde o toto:
Zkuste se, prosím, vžít do situace Vámi recenzovaného (podle mne spíše odsouzeného) autora a interpreta. Pokud se mu podaří potlačit prvotní hněv a přestane kritiku brát jako osobní urážku - jak mu to může pomoci?
Když se dozví, že má nevýrazný (nebo nějak jinak deformovaný) hlas, že špatně intonuje apod. - má přestat zpívat? Nebo čekáte, že se přihlásí na hodiny zpěvu, dva roky nebo kolik se stáhne z pódií apod.? Myslíte, že na to má dostatek času a peněz? Není možné, že se třeba časem vyzpívá právě na pódiích?
Podobně i kritiky ke kvalitě záznamu - vážně si myslíte, že někdo vydrží čekat léta, až si našetří na super sound třeba jako v případě pana Maliny CD od Vás z rádia? (mastering za Velkou louží apod.) Je vážně poloprofesionální úroveň tak odrazující? Proč? Osobně znám mnoho zvukově dokonalých skladeb, které jsem slyšel jednou a pro mne - never more...
Co když se třeba dozví, že to, co píše je jen podřadnou kopií jeho vzoru? Má přestat psát anebo rovnou přebírat již hotové písničky? Co třeba nějaké autorské a nakonec i interpretační zrání? Nečekáte vlastně hotové profíky na amatérské scéně?
Není nejlepším soudcem samo publikum? Nestálo by za to je nechat svém osudu a nechat je užít si svoji slávu anebo upadnout do zapomnění?
Já totiž pořád (a omlouvám se za zjevnou tupost) nechápu, v čem jim tohle psaní má pomoci a jak?
Prosím tedy o doplňující informace, pokud Vás už neotravuje pořád reagovat v podstatě na podobné téma. Děkuji...
JL  - Re: Úvaha recenzní   |88.100.35.xxx |08.09.2008 16:50:00
Já si myslím, Miloši, že ses zkazil především ty. Že ti zase odjely děcka z tábora, tys zůstal nešťastně zamilovaný a teď vybíjíš vyhoněné hormony? Namyšlené, svrchované poučky, to by ti šlo. Docela bych uvítal, kdyby ses uklidil do countryradia nebo do banky a na nějakou dobu zmizel. Obávám se, že to, čím jsi mohl druhým i sobě prospět, pominulo. Píšeš sračky.
A klidně se pod to podepíšu a nebudu se jako ty schovávat za různá falešná diskusní jména.
Jeroným Lešner
Otík, co jezdí s Turkem  - Re: Úvaha recenzní   |85.70.45.xxx |08.09.2008 17:14:00
Ježíšmarjá, vzpamatujte se. Folkaři přeci jsou a byli srdíčkový lidi. Takhle se ošklivě urážet ! To ste družstevníci !!!
Veveruška  - Re: Úvaha recenzní   |88.100.35.xxx |08.09.2008 17:48:00
Říct, že někdo píše plytké recenze neznamená totéž jako říct, že je diletant. V prvním případě se totiž bavíme o jeho tvorbě (správně, tu má recenze rozebrat), v druhém případě s bavíme o jeho osobnostních vlastnostech (které recenzent řešit nesmí). Z Kelerových "recenzí" se zdá, že si autor tenhle rozdíl neuvědomuje, nebo na něj přinejmenším zapomíná.
babka  - Re: Úvaha recenzní   |78.102.82.xxx |08.09.2008 18:55:00
Takovou hodnotu Oscar má.
Ondřej V. Vejsada  - Re: Úvaha recenzní   |213.195.230.xxx |08.09.2008 20:08:00
Veveruško - výborně = cítíme to stejně!
Úplně otevřeně a nehezky osobně - když jsem rozeslal svoje CD k recenzím, čekal jsem rady a kritiky ve smyslu = kulhá basa, v trojhlase tam a tam je basový málo slyšet, klavír má zvukový font použitý příliš tendenčně a nehodí se do folku apod., zkrátka - něco, co svědčí o tom, že recenzent má alespoň základní hudební vzdělání.
Dočetl jsem se ale cosi, na co bylo těch mých 9let v hudebce úplně zbytečných = naprostá většina byla v duchu (a slušně řečeno) - jdi se zahrabat, co si o sobě myslíš, to je hnus - to se nikomu nemůže líbit apod. Nota bene - já původně plánoval, že budu kritizované věci připomínkovat či obhajovat - na tohle se ale vážně nedalo nic říct, tak jsem se jen ptal - proč? A reakce? Á - Vejsada je králem debat, to seš teda narcis, že na všechno musíš reagovat apod...Pardon, ale pokud se s něčím šušňám celý rok a stálo mne to nekřesťansky prachů, tak mám snad alespoň právo, pokud někdo během pěti minut napíše stojí to za nic, aby mi podal nějaké vysvětlení, ne? Co je na tom, proboha, špatného?
Připouštím, že mi asi něco uteklo, ale pro mne skutečně zůstává pořád původní otázka - k čemu tohle slouží? Anebo řečeno citací klasika = komu tím prospěješ, co?
Jedna z mála použitelných výhrad byla k textu "zasvíti-li hrom", že hrom nesvítí - oki, opravil jsem tedy na "burácí-li hrom", ovšem na zamýšlený významu textu to mělo vliv minimální a pouze to prohloubilo moji depku, že text nebyl ale ani trochu pochopen...
Zkrátka - hrozně rád bych proniknul do mysli kritika = co si asi při psaní říká (přesněji řečeno myslí)? Jakou očekává reakci od čtenářů a jakou od autorů? Jaké jsou jeho pohnutky - či motivace, chcete-li?
Honza Žamboch  - Re: Úvaha recenzní   |193.86.245.xxx |08.09.2008 20:55:00
Jeronýme, Miloš tu fakt píše pod cizími jmény?
Dušan Vainer  - Re: Úvaha recenzní   |82.208.57.xxx |08.09.2008 21:17:00
Nevěřím, že to psal Jeroným.
Ondřej V. Vejsada  - Re: Úvaha recenzní   |213.195.230.xxx |08.09.2008 21:36:00
Je pravda, že se mi už taky stalo, že někdo psal pod mým jménem. Přestal jsem na chvíli číst diskuse, protože mi to přišlo jako ztráta času a po delší době jsem zjistil, že "reaguji" pořád dál a ještě píšu úplný voloviny.
Od té doby vždycky při kontrole, zda-li se někdo za mne nevydává naskočím a už zase píšu jak grafoman :D
Už jsem radě navrhl zrušit diskuse pod články a vše přesunout na moderované fórum, pouze pro registrované (demo verzi jsem udělal na folk.goodforum.net - jednotlivá témata by vždy odpovídala aktuálnímu článku). Vím, že to není všelék, ale minimálně nicky budou obsazené pouze jednou - hlavně ty se skutečnými jmény a pak bude moci moderátor udržovat vyjadřování v mezích slušnosti a korektnosti - zkrátka provokatérům to nepůjde tak lehce a to by mohlo některé (alespoň ty nejblbější) odradit...
BB the P08  - Re: Úvaha recenzní   |88.101.238.xxx |08.09.2008 22:53:00
Tak ještě že nehodnotíš Metallicu. Třeba bychom se dozvěděli, že ten folkový převlek je falešný a ve skutečnosti jde o ryzí thrash metal. A kromě toho Metallica vůbec nezní americky, protože nepoužívá banjo.
farář  - Re: Úvaha recenzní   |78.108.96.xxx |09.09.2008 02:35:00
Kritika byla, je a bude záležitost subjektivní. Nikdo od ní nic jinýho nečeká. A ten, kdo nemá rád tón, kterej MK používá, si může přečíst recenzi od někoho jinýho - v tomhle žánru toho nevychází tolik, aby si o to nenabrousili tužku všichni, kdo umí psát.
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 09:50:00
Obecně: Pochvala znamená: "Dělej to tak dál, neměň se, nevyvíjej se, stagnuj". Kritika ukáže minimálně alespoň to, že něco může na někoho působit negativně. Je na kritizovaném, co si z toho vezme, jak si to rozebere a klidně může říct: Já to tak chci a měnit nic nebudu.
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 09:51:00
Nemyslíte, Veveruško, že jste se právě toho teď dopustila?
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 09:52:00
Divil byses, jakýmivšemi obdobími jsem prošel, takže i tu Metallicu bych zvládl. Ovšem i ta Metallica by zvládla mé recenze.
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 09:55:00
Odpovím místo Jeronýma: Rozlišme několik pseudonymů pro různou intenzitu vyjádření názoru a použití cizího, na diskusi již reálně existujícího nicku nebo dokonce skutečného jména. První závadné podle mě není, druhé a třetí ano. I přes toto nebezpečí preferuji volnost diskuse před registračními cenzurními omezeními. O tom je svoboda a rizika která přináší.
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 09:58:00
Přátelé, je úžasné, jaxte si ze dvou navržených variant recenzí v článku vybrali tu horší (mimo Hansarda). Nevypovídá to něco především o vás? Když vezmu do úvahy, že na "kladnou" recenzi obecně není ani ze setiny takový ohlas jako na "zápornou", měli byste místo mě rozebírat spíš sebe.
Ještě přidám statistiku: nespokojený člověk to řekne 10 dalším, spokojený 3 dalším. I proto jsem s ohlasy na své články spokojen - většině se totiž zjevně líbí.
Jaroos  - Re: Úvaha recenzní   |85.70.104.xxx |09.09.2008 10:09:00
Aniž bych tím ukazoval na tebe, Miloši, ptám se (obecně)...

To první není závadné ani v případě, že jedna osoba diskutuje sama se sebou (rozuměj vysloví názor a pak ho pod několika dalšími nicky podpoří)?

To první není závadné ani v případě, že se tak chová někdo, kdo ostatní peskuje za to, že se nepodepisují jménem a vykřikuje cosi o jejich anonymní ubohosti?

Mne osobně by hanba fackovala...
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 11:12:00
Aniž bych to jakkoliv vztáhl na sebe, odpovím ti také obecně: Ani v takovém případě to není až tak závadné, zejména pokud alespoň jeden nick je pravý (věříš že existuju a že mé jméno je opravdu na písmena MK? Ovšem kdo je "babka" netuším ani zbla a řekl bych, že je to dokonce "volný" nick) a pokud podpoří svůj názor a nevyužije to k urážení a napadání ostatních (je zde někdo napadán mimo mě a je zde přemíra podpory mým názorům?). Maximálně to může být jistá diskusní hypertrofie, snad úchylka, ale kdo jsme bez vady, že. Nemáš žádnou úchylku, Jaroosi? Opravdu ne? Fakt? Takže myslím Jaroosi, že tvoje narážka v úvodu tvého dotazu je zbytečně blbě investigativní. Nehraj si na Tlustou Moravu. A neodbíhej prosím od tématu, kterým jsou umělecké výkony zaznamenané na CD.
Vořech  - Re: Úvaha recenzní   |90.176.172.xxx |09.09.2008 11:31:00
Jo. Tenhle negativismus čtenářů mě taky vadí.

Jenže bez kriticky negativního a při tom konkrétního názoru to ne vždy jde. Je to součást lidskosti, že nás učí jen naše chyby! A jak to změnit je otázkou pro filosofy.
Tomáš Pohl  - Re: Úvaha recenzní   |85.70.45.xxx |09.09.2008 11:59:00
Pánové, a časem i dámy. Nedávno jsem četl pěknou knihu Pavla Kosatíka o novinařině Ferdinanda Peroutky do roku 1938. Stojí za to si přečít, jak slavný Šalda spílal mladému Peroutkovi, jaká mu dával hanlivá jména( tedy ne až tak jako občas tady). Společného jmenovatele to mělo, že si jeden druhého vážil.Tento znak mi tady chybí a zbývá je milantní spílání.
Veveruška  - Re: Úvaha recenzní   |88.100.35.xxx |09.09.2008 11:59:00
No právě že se bavím o tvých recenzích, ne o osobě - a svoji rozlišovací schopnost jsi bezezbytku potvrdil. O tobě bych se bavila až kdybych napsala: nech už těch sebestředných, namyšlených řečí, jak tvé ego bylo překvapeno, že je deska tak hrozná nebo bylo překvapeno, že mu unikl interpret, kterého ostatní znají už 5 let apod.
Od článků na FT jsem očekávala, že se v nich dozvím nějakou hodnotnou informaci, a promiň, tvoje vytahování pro mě žádnou vypovídající hodnotu nemá.
Než jsi se vetřel z IF do FT, bývalo to tu jiné. Bohužel fungující komunita je vždycky náchylná k přilepení parazita, který ji zlikviduje, že? Ať žije nový server na propagaci Miloše Kelera!
Ondřej V. Vejsada  - Re: Úvaha recenzní   |212.47.11.xxx |09.09.2008 12:10:00
Nenapsal bych (a hlavně si ani nemyslím) to tak tvrdě, ale přesně tohle mi vadilo na IF - jsem přesvědčený, že právě proto taky skončil. Koho by tohle bavilo pořád číst dokola - věčné zničující psaní o "hnusu", co se dostalo k uším odborníků.
A za sebe říkám, že mi FT přišel taky jiný a vyhovovalo mi to; změnu cítím velice zřetelně...
a pro Toma - jsem rád, že už jsi zase svůj - usmiřovací, klidný - v minulé debatě mi přišlo, žes nastoupil taky na tuhle drsnou vlnu ;-) Ale třeba se za Tebe někdo vydával - vítej zpět
BB the P08  - Re: Úvaha recenzní   |88.101.238.xxx |09.09.2008 12:11:00
Pokud by tě ovšem nenaštvalo, že jsi ji objevil až deset let poté, co se stala známou. To bys jí pak pěkně osladil....(jako my Evropské Unii...)
Jaroos  - Re: Úvaha recenzní   |85.70.104.xxx |09.09.2008 12:14:00
Neodbíhám. Reagoval jsem na tvůj diskusní příspěvek. Chceš tím snad naznačit, žes "odběhl" také? A kdo si v tom případě myslíš, že jsi, nabádáš-li jiné k držení se tématu? Jakási autorita? Ale jdi ty...;-)

Jestli mám úchylky? S úsměvem spolknu otázku "proč se ptáš" a odpovím, že...nevím... Pokud ovšem ano, obávám se, že se tě v nejmenším netýkají, a to doslova...;-)))

Dalo by se diskutovat co je závadný a co nikoliv. Ono totiž samotný slovo "závadný" je jaksi těžko definovatelný. Jsem si jist, že mnohý z toho, co jeden z nás považuje za závadný , je pro druhýho běžný... V každým případě, pokud to, co jsem popsal výše, není závadný, je to přinejmenším trapný...
BB the P08  - Re: Úvaha recenzní   |88.101.238.xxx |09.09.2008 12:18:00
Naštěstí jsem se vyjádřil jen k Hansardovi, kterého znám. Ten zbytek neznám (i když Duo Juyos jsem kdysi slyšel na koncertě a kytarista byl i můj známý), tak nemám důvod ti tvůj negativní názor vyvracet. Dokonce by mě ani nepřekvapilo, kdyby byl pravdivý, dneska vydává CD kdejaký čičmunda, co si na to našetřil, aniž by něco uměl a měl co lidem sdělit.
Školník  - Re: Úvaha recenzní   |195.39.44.xxx |09.09.2008 12:24:00
Milá Veveruško,
Miloš se na FOLKtime.cz nevetřel, já osobně jsem mu možnost psát pro FT nabídl (protože si myslím, že má o tomto žánru přehled) a on ji přijal.
Miloš je jeden z mnoha lidí píšících pro FT a nejedná se o web na jeho propagaci.
To jen tak abys pro další diskuzi měla správné podklady...
MK  - Re: Úvaha recenzní   |193.179.126.xxx |09.09.2008 12:32:00
Milá Veveruško, píšu se se dvěma "L". V příjmení, v křestním je jedno. Alespoň do té míry pozorně laskavě čti. A možná budeš-li číst pozorněji, objevíš i nějaké ty tebou požadované informace. Pes, spíše v tvém případě celá smečka, bude tedy zakopána na tvé straně.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."